Gratis gereedschap bij sets
Professionele klantenservice
Gratis legplan bij complete systemen
Vloerverwarming direct van de fabriek
U heeft vast wel eens van de term Rc-waarde gehoord. Maar wat is dat eigenlijk? Moet je streven naar een hoge, of juist een lage Rc-waarde? En welke rol kan vloerverwarming daarbij spelen? We leggen het u graag uit.
De R in Rc-waarde staat voor ‘resistance’, oftewel de warmteweerstand. De c voor ‘construction’, waarmee in dit geval de vloer, het dak of de muur wordt bedoeld – maar niet het hele huis. Hoe hoger de warmteweerstand, hoe beter geïsoleerd. Het streven is dus naar een hoge Rc-waarde.
Wanneer u kiest voor natbouw vloerverwarming heeft u, afhankelijk van het systeem dat u kiest, diverse mogelijkheden om de Rc-waarde te verhogen. Noppenplaten of tackerplaten hebben bijvoorbeeld ingebouwde isolatie. Ook wanneer de vloerverwarming op krimpnetten wordt bevestigd (meestal in een nieuwbouwsituatie) is het mogelijk om vloerisolatie in de vorm van folie toe te passen.
Ook met geringe opbouwhoogte, wanneer u dus eigenlijk niet veel meer keuze hebt dan droogbouw vloerverwarming, kunt u de Rc-waarde verhogen. De EPS-platen waarop u de vloerverwarmingsbuizen bevestigt, zijn namelijk voorzien van isolatie die de Rc-waarde verhoogt.
Als u zorgvuldig heeft gekozen voor een zo hoog mogelijke Rc-waarde via vloerverwarming is het zonde om die keuze deels weer teniet te doen door te kiezen voor vloerbedekking die de warmte deels tegenhoudt. Voor vloerbedekking geldt dus eigenlijk het omgekeerde: om optimaal te profiteren van de hoge Rc-waarde door vloerverwarming kiest u een vloerbedekking die juist een lage Rc-waarde heeft. PVC scoort wat dat betreft goed, evenals tegels.
Onze experts hebben alle kennis in huis en helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Maak dus gerust een afspraak in onze showroom in Oud Gastel of neem contact op via telefoon of e-mail. We beantwoorden graag al uw vragen.