Gratis gereedschap bij sets
Professionele klantenservice
Gratis legplan bij complete systemen
Vloerverwarming direct van de fabriek
Vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast in zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen.
Én met een goede reden, want vloerverwarming heeft verschillende aantrekkelijke voordelen, maar ook enkele nadelen.
Hieronder een overzicht van de belangrijkste voordelen én zaken waar u op moet letten.
Vloerverwarming werkt via stralingswarmte waardoor de warmte verspreid wordt onder het vloeroppervlak. Hierdoor voelt u een aangename warmte bij een lagere luchttemperatuur. De warmte die door een vloerverwarmingssysteem wordt verspreid is daardoor aangenamer en efficiënter dan die van een traditionele radiator- of luchtverwarming. En u geniet daarnaast natuurlijk van een aangenaam verwarmde vloer.
Zoals bovenstaand al genoemd is de benodigde temperatuur in een ruimte met vloerverwarming minder hoog dan bij traditionele verwarmingssystemen. Hierdoor is er dus minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en kan de energiebesparing jaarlijks oplopen tot 15%! Daarnaast kunt u met vloerverwarming wonen zonder gasaansluiting.
Vloerverwarming wordt volledig verwerkt in de vloer en hierdoor hoeft u bij het inrichten van de kamer dus geen rekening te houden met obstakels als radiatoren.
Een ander belangrijk voordeel van vloerverwarming is dat de lucht-kwaliteit in de ruimte verbetert. Doordat bij deze manier van verwarmen de luchtcirculatie minimaal is, hangt er ook veel minder stof in de lucht. Wat zich vertaalt naar een betere luchtkwaliteit.
Bij vloerverwarming is niet elke vloerafwerking mogelijk of wenselijk. Zo wordt bijvoorbeeld afgeraden om de vloer af te werken met lak en zijn er een aantal beperkingen wanneer u kiest voor een vloerafwerking als hout of laminaat (de maximale watertemperatuur is in dit geval bijvoorbeeld circa 28°C in plaats van de meer gebruikelijke 35°C tot 40°C). Over het algemeen geldt dat u met een keramische vloerafwerking als tegels, de beste resultaten zult boeken.
Dit soort vloerafwerking heeft een lage warmteweerstand en maakt snelle thermische beweging (opwarming) mogelijk.
Ná tegels en plavuizen zijn afwerkingen als PVC, vinyl en linoleum het meest geschikt, omdat ook dit soort vloeren warmte goed doorlaten.
Het is niet altijd mogelijk om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken, waardoor er in sommige gevallen nog een extra warmtebron (zoals bijvoorbeeld een wandradiator of kachel) nodig is.
In goed geïsoleerde woningen is vloerverwarming als hoofdverwarming altijd mogelijk, maar in minder goed geïsoleerde woningen en monumentale panden is ondersteuning van een extra warmtebron soms nog noodzakelijk.
Ondanks dat u extra ruimte creëert doordat u geen rekening hoeft te houden met radiatoren, zult u nog steeds voldoende ruimte moeten vrijhouden om de vloerverwarming zijn werk te laten doen. Over het algemeen wordt aangeraden om circa 40% van het vloeroppervlak vrij te houden.
Het aanschaffen en aanleggen van vloerverwarming op waterbasis kan duurder uitvallen dan traditionele verwarming met wandradiatoren. Kanttekening hierbij is echter wel dat een deel van het aanschafbedrag zichzelf in de meeste gevallen terugverdient door het lagere energieverbruik.