Hoe houd ik de opbouwhoogte van vloerverwarming zo gering mogelijk?
Geplaatst op 10-03-2025
Hoe houd ik de installatiehoogte zo laag mogelijk?
Vloerverwarming is een ideale manier om te genieten van behaaglijke warmte op een duurzame manier. Maar zeker in een bestaande woning, waar al een dekvloer ligt, kan dat nog best een uitdaging zijn. Bij vrijwel elke vorm van vloerverwarming is namelijk altijd sprake van een bepaalde opbouwhoogte; de installatiehoogte die nodig is op de bestaande ondervloer. Gelukkig staat de techniek niet stil en heeft Vloerverwarming-Direct oplossingen, die de opbouwhoogte zeer gering kunnen houden.
In deze blog bespreken we de installatieopties en aandachtspunten bij het aanleggen van vloerverwarmingssystemen met zo weinig mogelijk hoogte.
Vloerverwarming met weinig opbouwhoogte
Bij het aanleggen van vloerverwarming speelt de opbouwhoogte meestal een belangrijke rol. Hierbij is totale installatiehoogte afhankelijk van het systeem dat geïnstalleerd wordt. Vaak bestaat de wens om de opbouwhoogte zo gering mogelijk te houden, zodat er geen aanpassingen gedaan hoeven te worden aan bijvoorbeeld deuren en kozijnen. Zeker bij renovatieprojecten of in ruimtes met een beperkte hoogte, moet een vloerverwarmingssysteem vaak zo dun mogelijk zijn.
Een manier om de benodigde installatiehoogte minimaal te houden, is door gebruik te maken van dunbed-vloerverwarming, zoals het ThinMat- of SlimFit-systeem. Bij deze installatiemethode worden de verwarmingsbuizen vastgezet op kunststof bevestigingstegels en vervolgens wordt er een egalisatielaag aangebracht. Hierdoor is zijn er slechts enkele millimeters bovenop de buis, waardoor de totale opbouwhoogte uitkomt tussen de 15mm en 20mm.
Een andere manier is het installeren van een droogbouwsysteem met een minimale dikte. Bij droogbouwsystemen worden de buizen in speciaal ontworpen isolatieplaten gelegd, die direct op de bestaande ondervloer worden geplaatst. Vervolgens kan er direct zwevende vloerafwerking worden aangebracht overheen, zoals laminaat of lamelparket. Kiest u voor vloerafwerking als PVC of marmoleum, dan kunnen er eerst vloerplaten op het systeem gelegd worden, waarom de afwerking wordt aangebracht.
Tot slot is er nog het FiberBoard-systeem dat bestaat uit voorgefreesde gipsvezelplaten van 18mm dik waarin buizen van 12mm worden worden vastgeklemd. Deze manier van installeren is mogelijk op zowel stabiele, houten ondervloeren als op bestaande dekvloeren en tegels. Na installatie wordt het systeem afgesmeerd met een reparatiemortel (gipsgebonden vulmassa) en vervolgens kan vrijwel elk soort vloerafwerking worden aangebracht. Hiermee is het FiberBoard-systeem één van de meest veelzijdige installatiemethodes met beperkte opbouwhoogte.
Wanneer u een woning gaat renoveren en een beperkte installatiehoogte gewenst is, dan is een dunbedsysteem vaak een goede keuze. Dit soort systemen is namelijk overal in huis toe te passen, ook in de natte ruimtes, en zorgt voor een gelijkmatige warmtespreiding over de vloer. Met opbouwhoogtes tussen de 15mm en 20 mm zijn SlimFit en ThinMat de dunste natbouw-systemen die verkrijgbaar zijn. Beide systemen bestaan uit kunststof tegels, die eenvoudig aan elkaar worden geklikt en waar u, afhankelijk van het gekozen systeem, al even gemakkelijk een vloerverwarmingsbuis van 10mm of 12mm in kunt klemmen. De ThinMat- en SlimFit-systemen zijn ook te gebruiken als wandverwarming: in dit geval ondersteunen de kunststof tegels het stucwerk en dient het systeem als wapening.
In sommige gevallen is een droogbouwsysteem handiger, dan een systeem dat afgewerkt moet worden met egaline. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om ruimtes met een houten ondervloer of wanneer u een zwevende laminaat- of parketvloer wilt gaan leggen. In dat geval zijn het DBS14-systeem, HeatBoard W of DBS10-droogbouw goede opties. Deze systemen bestaan uit EPS-isolatieplaten, waarbij de optimale warmtespreiding wordt gerealiseerd via geleidingslamellen of een aluminium toplaag. De vloerverwarmingsbuizen worden vastgezet in deze lamellen of toplaag en verder zijn droogbouwsystemen uitermate geschikt voor laminaat, een houten vloer en overige stabiele, zwevende vloerafwerking.
➜ FiberBoard-systeem: Voorgefreesde gipsvezelplaten
Het FiberBoard-systeem bestaat uit voorgefreesde gipsvezel platen, die met montagekit op de ondervloer bevestigd kunnen worden. In deze platen wordt een vloerverwarmingsbuis met een diameter van 12mm vastgezet.
Door de opbouwhoogte van slechts 18mm is dit systeem uitermate geschikt voor renovatie-projecten en daarnaast kan Fiberboard op zowel stabiele, houten ondervloeren als op bestaande dekvloeren en tegels worden aangelegd.
Verder kan het FiberBoard-systeem gebruikt worden voor zowel hoofd- als bijverwarmingssystemen en ook heeft dit systeem een zeer snelle opwarmtijd omdat de buizen vrijwel direct onder de (vloer-) oppervlakte liggen. Daarnaast kan op dit systeem vrijwel elk soort vloerafwerking geplaatst worden. Dit geldt voor laminaat en PVC, maar ook voor tegels en bijvoorbeeld gietvloeren.
Vloerverwarming met weinig opbouwhoogte kopen?
Bent u overtuigd van de voordelen van elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming?
Bekijk ons uitgebreide assortiment vloerverwarmingssystemen en profiteer van:
✔ Groot assortiment – Uitgebreid assortiment aan watergedragen en elektrische vloerverwarmingssystemen.
✔ Offerte op maat – Wij denken graag met u mee om te bepalen wat het meest geschikte systeem zou zijn.
✔ Gratis legplan – Gratis legplan bij complete watersystemen!
Ontdek alle mogelijkheden en bestel uw vloerverwarmingssysteem vandaag nog!