Moet de vloerverwarming aan of uit tijdens de zomer?
Geplaatst op 21-03-2025
Vloerverwarming in de zomer uitschakelen
Het is in de zomer vrijwel altijd lekker warm, maar hoe zit het met de centrale verwarming als deze na de zomerperiode weer in gebruik genomen wordt? Meestal is de verwarming al sinds eind mei niet meer aan geweest. Radiatoren kunnen bijna altijd zonder erbij na te denken weer worden opengedraaid na de zomer. Maar hoe zit dat met vloerverwarming?
In deze blog bespreken we de verschillende methoden om uw vloerverwarming in de zomer uit te schakelen en geven we tips om energiezuinig om te gaan met het systeem.
Centrale verwarming en vloerverwarming uitzetten zomers
Met het uitzetten van de centrale verwarming en vloerverwarming in de zomer kan energie bespaard worden, omdat er tijdens de zomermaanden vrijwel niet verwarmd hoeft te worden. Hieronder vindt u een overzicht met methodes om een verwarmingssysteem uit te schakelen:
✔ |
Verwarmingssysteem uitschakelen via de kamerthermostaat
De makkelijkste methode om de verwarming uit te schakelen is het systeem uitzetten via de kamerthermostaat. De meeste moderne, programmeerbare thermostaten, zoals de Evotouch van Honeywell Home, beschikken over een functietoets waarmee het verwarming-systeem handmatig kan worden uitgeschakeld. Dit kan ook een "zomerstand" of "vakantiestand" zijn, die speciaal is bedoeld om het verwarmingssysteem uit te schakelen wanneer het niet nodig is.
Wanneer het stookseizoen weer begint, kunt u op dezelfde manier het systeem weer inschakelen. |

|
✔
|
Temperatuur verlagen of de thermostaat in de vorstvrij-stand zetten
Mocht het niet mogelijk zijn om het CV-systeem via de thermostaat uit te schaken, dan kan de gewenste ruimte temperatuur via de kamer thermostaat verlaagd worden. Door de thermostaat bijvoorbeeld continue op 15 graden te zetten, zal er niet verwarmd worden zolang de binnen-temperatuur boven de 15 graden blijft. |
Als de verwarming via de thermostaat wordt uitgeschakeld, dan maakt het niet uit of er met vloerverwarming of radiatoren verwarmd wordt. Doordat er geen warmtevraag is, wordt het CV-toestel tijdens de zomer niet ingeschakeld voor de verwarming.
De pomp van de vloerverwarming uitzetten in de zomer
Bij vloerverwarming is er iets meer nodig om het systeem volledig uit te schakelen als de verdeler van het systeem een pomp heeft. Deze pomp vangt drukverliezen op en zorgt voor de circulatie van het warme water door de vloer. Het is belangrijk om te weten dat deze pomp nooit helemaal uitgezet kan worden door de stekker uit het stopcontact te halen omdat dit kan leiden tot problemen, zoals vastzittende pompen of verstoppingen in het vloerverwarming systeem.
✔ |
De oplossing: een energiebesparende pompschakelaar met 24 uurs beveiliging
Gelukkig is er een eenvoudige manier om de pomp van de vloerverwarming toch uit te zetten en dat is door gebruik te maken van een pompschakelaar. Deze schakelaar is voorzien van een 24 uurs beveiling, die de pomp elke 24 uur even inschakelt op dagen dat de vloerverwarming niet gebruikt wordt. Daardoor komt de pomp niet vast te zitten en wordt de installatie niet beschadigd. |
|
Een slimme en voordelige oplossing, want een pomp-schakelaar kost maar een paar tientjes en verbruikt zelf maar een minimale hoeveelheid stroom.
Het toepassen van een pompschakelaar vermindert het energieverbruik aanzienlijk (zeker bij oudere, energie-inefficiënte circulatie pompen) en verlengt daarnaast de levensduur van de pomp. Een pompschakelaar werkt door de temperatuur van het water in de aanvoerleiding te meten en de circulatiepomp in te schakelen wanneer de temperatuur boven een bepaalde waarde komt.
|
 |
Verwarming na de zomer weer in gebruik nemen
Als het verwarmingssysteem en de vloerverwarming na de zomer weer in gebruik genomen worden, is het ook belangrijk om de druk in het CV-systeem te controleren en zowel de vloerverwarming als eventuele radiatoren te ontluchten. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat het verwarmingssysteem efficiënt blijft werken en voorkomt problemen en storingen.
Meer weten over het gebruik van een pompschakelaar?
Voor vloerverwarmingssystemen waarbij de verdeler is uitgerust met een pomp is het gebruik van een pompschakelaar een goede oplossing om het energieverbruik te verminderen. Als vloerverwarming in de zomer wordt uitgeschakeld, dan kan het vastlopen van de pomp eenvoudig worden voorkomen met een pompbeveiliging, waarbij de pompschakelaar de pomp van de verdeler elke 24 uur even kort inschakelt. Het verdient dan ook aanbeveling om in uw vloerverwarming projecten ook een pompschakelaar op te nemen (zeker bij het uitzetten van vloerverwarming in de zomer).
Wilt u meer over weten het uitschakelen van (vloer-) verwarmingssysteem en gebruik van een pompschakelaar? Neem gerust contact met ons op of lees er meer over in ons kenniscentrum.
✔ Energiezuinige oplossing – Veilig en snel energie besparen met een pompschakelaar.
✔ Vakkundig advies – Onze productspecialisten denken graag met u mee.
✔ Snelle levering – Op werkdagen vóór 15:30u besteld, morgen in huis!
Lees meer over de mogelijkheden en bestel uw pompschakelaar eenvoudig online!